BABAGANNUŞ TARİFİ , BABAGANNUŞ NASIL YAPILIR , BABAGANNUŞ MEZESİ
BABAGANNUŞ TARİFİ , BABAGANNUŞ MEZESİ NASIL YAPILIR.
Babagannuş Hatay mutfağından tüm Türkiye ‘ye yayılan muhteşem bir lezzettir. Patlıcan salatası malzemeleriyle yapılmakla birlikte yöresel kaliteli malzemeler ve Hatay’lıların maharetli elleriyle sanki bir başka lezzete bürünüyor. Arap kültüründen geldiği bilinmektedir. Hatay da Ebugannuş da denir. Ebu arapçada babası anlamana geldiğinden dolayı Babagannuş olarak çevrilmiştir. Uzun yıllarca Hatay dışında pek bilinmeyen bu mezemiz genellikle ana yemekten önce veya yemekle birlikte servis edilir. Büyükşehirlerde gördüğüm kadarıyla genellikle önceden hazırlanıp dolaptan servis edilen Babagannuş , Hatay’da ana yemek gibi taze ve sıcak hazırlanarak servis edilmektedir. İşte Hatay’ın lezzet farkınıda zannediyorum bunlar yaratmaktadır. Haydi gelin şimdi Ebugannuş ya da Babagannuş tarifini beraberce uygulayalım. Biz bilenen ve çoğunlukla kullanılan bir tarifi göstereceğim. Bu konuda çok tartışmalar yapılmakta , hatamız varsa Hatay’lılardan özür dileriz.

BABAGANNUŞ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER :
- Yarım Orta boy Kuru Soğan
- 2 Adet Orta Boy Patlıcan
- 1 Adret Orta boy Domates
- 1 Adet Kapya Biber
- Yarım Çay Bardağı Sızma Zeytinyağı
- 2 Diş Sarımsak
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay Kaşığı Karabiber
- 1 Çay Kaşığı Toz Kırmızı Biber
- 1 Çay Kaşığı Acı Pul Biber
- 2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
BABAGANNUŞ YAPILIŞI :
Hatay yöresine özgü bu Babagannuş mezemizin Bölgede olduğu kadar tüm Türkiye’ de hatırı sayılır bir yeri vardır. Hataya selam söyleyelim ve mezemizin yapımına geçelim. Patlıcan , domates ve biberleri közleyelim. (Közleme işinin aslı mangalda olur, ancak günümüzde fırında ve ocaktada yapılabilmektedir. Ancak mangalın verdiği o köz kokusu ve tadını ben başka uygulamalarda alamıyorum). Güzelce temizledikten sonra soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığına geldiğinde Kesme tahtasında iyice ezelim tüm tatlar birbirine karışacak şekilde bu işlemi yapalım ve Üzerine dövülmüş sarımsak , zeytinyağı ve hazırladığımız bütün baharatları ekleyip karıştıralım. Servis tabağına aldıktan sonra Nar ekşisi dökerek, (arzunuza göre acı ve baharatları ekstradan ekleyerek) servis edebilirsiniz. Babagannuş Mezesi servise hazırdır.
Yukarıdada belirttiğim gibi görsel ve içerik olarak çok farklı anlatımları ve yapılışları vardır. Ben burada en çok gördüğüm ve yapılışına şahit olduğum, Kendim yaparken de uygulamaya çalıştığım bir tarifi sizlerle paylaşıyorum. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Ancak yoğurdun nasıl yeneceğide bazı toplumsal kurallarla sabitlenmiştir. Bu da ona benzer bir konu , her tarif verene saygımız vardır. Eksikler olur , fazlalar olur. Bazen ustalar kendilerinden birşeyler katmaya uğraşıp farklılık yaratmak isteyebilirler. Sizler kendi damak tadınız ve görsel zevkinize göre sunumu yapabilirsiniz. Hepinize saygılar.. Yücel Usta..
Afiyet Olsun…