BATIRIK KÖFTESİ , BATIRIK TARİFİ
BATIRIK KÖFTESİ TARİFİ
Batırık köftesi yöresel olarak çok bilinen ancak mekansal anlamda müşteriyle tanışmamış bir meze cinsidir. Özellikle hanımların günlerinde ve açık büfe organizasyonlarında tercih edilen bir yiyeceğimizdir. Batırık tarif olarak Konya yöresinin olarak biliriz. Hatta yanılmıyorsam Seydişehir olarak geçer. Yanılıyorsam da diğer bölgelerimizden özür dilerim. Tabiki bazen aynı tarifler farklı bölgelerde farklı isimlerle yapılabiliyor. Bu da benzer coğrafyalar için normaldir diyoruz ve bu güzel köftemizin tarifine geçiyoruz. Önce malzemeler.
BATIRIK KÖFTESİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER :
- 3 Su Bardağı Köftelik Ince Bulgur
- 3 Su Bardağı Su ( ılık olacak )
- 2 Su Bardağı Tanin
- 3 Adet Iri Boy Kuru Soğan
- 0.5 Yemek Kaşığı Domates Salçası ( yarım )
- 0.5 Yemek Kaşığı Biber Salçası ( yarım )
- 0.5 Demet Taze Soğan ( yarım )
- 3 Adet Limon Suyu
- 0.5 Yemek Kaşığı Kimyon
- 2 çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber
- Tuz ( yeteri kadar )
BATIRIK KÖFTESİ NASIL YAPILIR ?
Batırık hazırlamaya bir kabın içine 3 su bardağı ince bulguru alarak üzerine 3 su bardağı ılık su ilave edip kabımızın kapağı kapalı bir şekilde yarım saat kadar bekletelim. 3 adet kuru soğanın kabukların soyarak ince olacak şekilde doğrayalım. , Ardından maydanozları ve taze soğanları yıkayıp ayıkladıktan sonra incecik kıyalım. 3 adet domateslerin kabuklarını soyarak küçük küpler şeklinde doğrayalım. Üzerine ılık su koyarak ıslamaya bıraktığımız ince bulgurların fazla suyunu süzdürerek karıştırma kabımıza alalım. Üzerine kıyılmış kuru soğanı, yarım yemek kaşığı kadar domates ve biber salçalarını, küçük küpler şeklinde doğranmış domatesleri, yarım yemek kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ilave ederek harcımızı yumuşayıncaya kadar iyice yoğuralım. Üzerine 2 su bardağı tahin ekleyerek tekrar karıştırarak yoğuralım. Kıyılmış maydanoz, taze soğan ve 3 adet limon suyunu ekleyerek iyice karıştıralım. Hazır hale gelen batırığı elimizi hafifçe ıslatıp ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parmak aramızda sıkarak köfte şekline getirelim. Kalan harcın tamamını aynı şekilde hazırlayarak üzerine marul yaprakları serilmiş geniş bir servis tabağına dizelim. Yanında turşu ve marul yapraklarıyla servise sunalım.
Daha önce de tarifini verdiğimiz meze çeşitlerinden anlaşılacağı üzere , Meze ve yemek dünyasında yaratıcılığın sınırı yok. Ben burada bu çeşitliliğin tamamına yer veremeyeceğim için , elimden geldiğince en çok bilinen ve sizlerin en çok karşılaşabileceği tarifleri ve sunumları vermeye çalışıyorum . Mekanlarda ve evimizde yapmaya çalışacağımız bu tariflerde farklılıklar olabilir. Bu çeşitlilik her zaman kaliteyi getirir. Zaten tarifte sunduğum görsellere baktığınızda çok farklı birbirinden güzel sunumlar olduğunu göreceksiniz. Sizler de bu yemekleri yapmaya karar verirseniz, Mevcut tarif ve fotoğraflardan yararlanabileceğiniz gibi , kendi özgün zevkinizi ve damak tadınızı yansıtan tarifler de oluşturabilirsiniz. Yarattığınız bu görselleri ve tarifleri bizimle paylaşırsanız. Bizlerde buradan sizin adınıza seve seve yayınlar ve farklı kitlelere ulaşmasına vesile olabiliriz. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla. Yücel Usta…
Afiyet Olsun…