Arnavut Ciğeri, Arnavut Ciğeri Tarifi , Arnavut Cigeri Nasıl Yapılır?
ARNAVUR CİĞERİ, ARNAVUT CİGERİ TARİFİ, ARNAVUT CİĞERİ NASIL YAPILIR?
Öncelille Arnavut Ciğerinin Yapılışına geçmeden önce Arnavut Ciğeri tarihine bir bakalım; Arnavut kaldırımları gibi Arnavut Ciğerinin de belli bir hikayesi var. Zamanında Taş işçiliğinde meşhur olan Arnavutlar asfaltın olmadığı dönemlerde yontulmuş taşlarla yollar yaparlarmış. Bu amaçla İstanbul’a getirilmiş olan Arnavutlar o dönemde ucuz ve pek makbul olmayan ciğer ile böyle bir yemek yapıp yerlermiş, Onlar ucuz olsun diye yaparlarmış ancak bu lezzeti tadan herkes bayılırmış. İşçilerden sonrada bu yapılan ciğere Arnavut ciğeri diye bir isim konmuş ve halen devam eder gider. Arnavut Ciğeri yaparken Kuzu ya da dana ciğeri kullanabilirsiniz. Kuzu ciğeri her zaman daha yumuşak düşeceği için tercih sebebidir. Ancak günümüzde et fiyatından daha Pahalı olduğu için pek fazla kullama şansı olmuyor. Rakı sofralarının ve meyhanelerin olmazsa olmazları arasında yer alan Arnavut Ciğerinin tarifine geçelim isterseniz.
ARNAVUT CİĞERİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER ;
- 1/2 Kg Kuzu Veya Dana Ciğeri (Kuzu ciğeri dana ciğerine göre daha yumuşak düşer. Ancak her ikisi de kullanılabilir.Kuzu ciğeri oldukça pahalı olduğu için genelde dana ciğeri kullanılır. )
- 1 Bardak Beyaz Un
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 1 Çay kaşığı Kırmızı Toz Biber
ARNAVUT CİĞERİ YAPILIŞI :
Arnavut ciğeri nasıl yapılır; Meze kültürümüzün vazgeçilmezlerinden olan Arnavut Ciğeri hem soğuk hem sıcak servis edilebilir. Arnavut Ciğeri yapmak için Kuzu ya da dana ciğeri kullanabilirsiniz. Sığır ciğerinden mümkün olduğu kadar uzak durun zira , oldukça sert düşebilir. Burada anlatacağımız Arnavut Ciğeri tarifi aynı zamanda Lokanta usulü arnavut ciğeri ile de benzerdir.
Öncelikle ciğerimizin zarı önceden alınmadıysa zarını alalım. Bunun için parmağınızı sokacak ve zarı tutacak bir yer yakaladınız mı gerisi sökülür gelir. Daha sonra ciğerimizi kuşbaşı büyüklüğünde keselim. Ciğerlerimizi hazırladık şimdi Arnavut ciğeri nasıl pişirilir bir bakalım, Bir kabın içerisine unumuzu , tuzumuzu ve biberimizi koyup karıştıralım. Kestiğimiz ciğerleri bu unlu karışıma atıp güzelce her yanını un kaplayacak şekilde karıştıralım. Ciğerlerimizi undan çıkartalım ve bir tel süzgeç ile fazla unlarını silkeleyelim. Ciğerlerimizi Önceden kızdırdığımız yağın içerisine yavaşça bırakalım. Sık karıştırarak pişirelim. Yine süzgeç ile yağın içerisinden süzdürerek alalım. Arnavut ciğerini, yanında soğan ile servis yapabilirsiniz. Arzunuza göre yine küp küp kızarmış patates ile karıştırarakta değerlendirebilirsiniz. Arnavut Cigeri Mezesi servise hazırdır.
Arnavut ciğerinin yapımı herkes tarafından bilinir ve tektir. Ancak bazıları acılı , bazıları patatesli yapabilirler. Bunlar ana temaya etke eden malzemeler değildir. Sizde , damak tadınıza hangisi uygunsa o tarifi kullanarak Arnavut ciğeri yapabilirsiniz. Bu arada hem sıcak hem soğuk yenebilen bir meze çeşididir. Şahsen ben her şekilde yiyebilirim ve arnavut ciğeri çok sevdiğim bir lezzettir. Umarım sizlerde bu anlatmaya çalıştığımız arnavut cigeri tarifi ile başarılı sofralar hazırlarsınız. Hepinize afiyet olsun. Saygılarımızla..